Xavier Trias: “Volem la plenitud nacional perquè Barcelona pugui ser la capital de la Mediterrània”

DSCN3693“Durant aquests quatre anys ens n’hem sortit prou bé”. Així començava Xavier Trias el seu discurs durant el Dinar-Debat organitzat per la Fundació Catalunya Oberta, fent un balanç positiu del paper que el seu govern ha fet durant aquests quatre anys al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona. Amb un matís, però, important. L’alcalde admetia que governar en minoria els ha fet perdre molt de temps i que això “ha restat competitivitat a la ciutat”. Per aquest motiu, i malgrat que les enquestes prevegin uns resultats ajustats per les eleccions del 24 de maig, Trias aspira no només a ser reelegit sinó també a crear un govern més fort que li permeti agilitzar les polítiques del consistori.

L’alcalde va anar repassant els objectius assolits durant aquesta legislatura i els que perseguirà durant els propers quatre anys si es manté al càrrec. Orgullós d’haver aconseguit que la capital catalana no tingui dèficit i que per tant generi “credibilitat i confiança”, va remarcar l’esforç que ha fet l’Ajuntament per crear activitat econòmica i per reduir l’atur. Tot i així, va reconèixer que queda molta feina a fer en aquest flanc: “Barcelona no es pot permetre tenir 99.000 persones a l’atur”.

Trias considera cabdal que se segueixi treballant per millorar el benestar dels ciutadans, sobretot per poder donar resposta a les persones més vulnerables. Amb aquest objectiu l’alcalde proposa elevar el salari mínim dels barcelonins perquè s’adapti al cost de vida de la ciutat, superior al d’altres municipis. A més, va destacar que sota el seu mandat s’han quadruplicat les ajudes al tercer sector i que l’Ajuntament ha rebut un premi de la Fundació Bloomberg pel projecte Vincles, una entitat que ajuda les persones aïllades.

També va treure pit pel fet d’haver contribuït a la reactivació de la indústria, recuperant així una activitat històricament lligada a la ciutat, i per haver pujat Barcelona al tren de la revolució tecnològica. I és que segons va explicar, l’àrea que rep més inversió estrangera a la capital catalana no és l’hotelera, com es podria pensar, sinó la de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació). Es va mostrar molt satisfet, per exemple, de l’èxit que ha tingut la ciutat com a capital mundial del mòbil i del fet que s’hagi convertit en una una smartcity de referència. També va destacar l’aposta per altres sectors relacionats amb la innovació com la biomedicina, l’agroalimentària o la nàutica. Gràcies a l’aposta pel coneixement, va dir, Barcelona s’ha convertit en una ciutat atractiva no només per fer turisme sinó també per venir a viure i a treballar. “Per primer cop ve gent de fora a fer recerca”, va apuntar.

Tot i així, va subratllar la importància que segueix tenint el turisme per la ciutat i va anunciar que un dels seus objectius és que el consistori pugui participar de l’IVA que genera. “És veritat que el turisme també porta problemes”, va admetre, però de cara a la propera legislatura vol intentar minimitzar-los i consensuar solucions signant un pacte de turisme amb totes les formacions.

Pel que fa a urbanisme, alguns dels reptes que es fixarà el candidat de CiU si revalida el càrrec seran l’ampliació d’un tram de la Ronda del Litoral i la realització del projecte Les portes de Collserola, un pla per connectar la ciutat amb la muntanya a través de setze corredors verds. “Malgrat l’oposició de la resta de partits, em nego a no dur a terme aquest projecte”, va dir amb rotunditat.

Projectar Barcelona i Catalunya al món.

Trias, que va definir Barcelona com “la capital d’una nació sense estat”, va deixar ben clar que el seu grup vol “la plenitud nacional perquè Barcelona pugui ser la capital de la Mediterrània i competir amb les grans capitals del món”. En aquest sentit va considerar imprescindible projectar internacionalment la ciutat com a capital d’una nació, i va explicar que quan visita alcaldes d’altres ciutats no només intenta vendre la marca Barcelona sinó també la marca Catalunya.

Pel que fa a les traves que posa Madrid pel desenvolupament de Barcelona, Trias va posar un exemple molt gràfic: “Si una empresa de telecomunicacions vol instal·lar-se a Barcelona perquè és la capital mundial del mòbil, Madrid anirà de seguida a dir-li que no s’equivoqui, que la capital d’Espanya és Madrid. Combatre aquest centralisme porta una feinada”.

Malgrat tot, el candidat de CiU va tornar a insistir que no li convé que les eleccions municipals es plantegin en clau sobiranista. “Això no vol dir que el President i el Parlament no tinguin tot el meu suport en el camí que han emprès”, va voler deixar clar. De fet, va assegurar que des de l’Ajuntament continuarà facilitant les mobilitzacions independentistes que pugui haver-hi i que ell hi seguirà assistint perquè està a favor de la independència de Catalunya. “Hem demostrat que som nacionalistes i ho continuarem demostrant”, va reblar amb contundència.

No s'hi poden fer comentaris