Santi Vila aposta per un partit que inclogui no independentistes

vila boModernitat, progressisme i honestedat. Aquests són els tres valors que, segons Santi Vila, ha de tenir el partit que naixerà aquest cap de setmana després de la prèvia mort de Convergència, que tindrà lloc divendres. Durant la seva conferència a la Tribuna de la Fundació Catalunya Oberta, el conseller de Cultura va argumentar que el nou partit podrà sintonitzar amb la societat catalana i recuperar l’hegemonia política de Convergència si és percebut pels ciutadans com a modern, progressista i honest: “Si som vistos com un espai conservador i reaccionari que afronta els canvis amb incomoditat, la gent ens abandonarà. Si no tenim consciència social i no som prou honestos i transparents, també”.

Segons el conseller, no és només el nou partit qui té la necessitat d’acollir-se a aquests tres valors sinó també Catalunya, l’estat espanyol i bona part de les democràcies occidentals. En línia amb la tesi que defensa al seu llibre “Un moment fundacional”, Vila considera que ens trobem al final d’una època que es va encetar quan va acabar la Segona Guerra Mundial. El primer senyal que li ho va fer pensar, va explicar, és que “per primer cop des del final de la Segona Guerra Mundial -o de la Guerra Civil, en el cas de l’estat espanyol-, els pares no poden assegurar als seus fills que, treballant i amb esforç, viuran millor que ells”.

Aquest fet “absolutament nou”, va argumentar, marca un final d’època en un context marcat per per uns canvis tecnològics que es produeixen a gran velocitat, per unes institucions que han quedat obsoletes i per un creixement econòmic que no fa disminuir les desigualtats. Vila creu que, en conseqüència, els ciutadans han perdut confiança en les institucions -que són percebudes com a “ineficaces”- i han sorgit moviments populistes tant de dretes com d’esquerres.

Vila considera que cal veure aquest final d’època com una oportunitat. “Hem d’aprofitar el fet que centenars de milers de ciutadans s’hagin mobilitzat per dir als polítics que no els representen i que volen instruments polítics nous. Tenim una oportunitat magnífica, costa molt que la ciutadania passi a l’acció, el cos demana passivitat i la gent prefereix sentir-se ben representada. En canvi, estem en un moment en què arreu els ciutadans han expressat que cal trobar maneres de reconciliar la ciutadania amb la política”.

Independentistes o no?

Preguntat sobre la independència de Catalunya, el conseller va assegurar que “l’única limitació” que té el país per aconseguir-la és ell mateix: “Deixem-nos d’històries. L’estat i la UE faran el que vulguin però la decisió és nostra. Si aconseguim que hi hagi un vot més a favor que en contra, aquest país serà independent”.

Però el nou partit ha de declarar-se independentista, sí o no? Vila aposta, “per pragmatisme”, per construir una formació que pugui incloure no independentistes. De la mateixa manera que pot integrar socialdemòcrates i liberals, va dir, també pot incloure persones que votarien diferent en un referèndum d’independència: “El que és irrenunciable és que tots treballem per garantir un millor progrés per la gent i una societat més equitativa. Com ho farem? Ja ho veurem. En aquests moments estem convençuts que el millor instrument per fer-ho és intentar la independència, però això pot donar giragonses, no siguem integristes ni guardians de cap essència”. El polític va recordar que allò que els catalans han expressat de manera contundent en les darreres cites electorals és que volen votar en un referèndum. Per tant, no consideraria una “incongruència” que al nou partit hi hagués membres partidaris del Sí i membres partidaris del No.

No s'hi poden fer comentaris