Quim Torra i Jordi Sánchez auguren un canvi en les mobilitzacions independentistes

foto torra-sanchezQuim Torra i Jordi Sánchez, presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC respectivament, van ser els protagonistes del dinar-debat organitzat per la Fundació Catalunya Oberta per analitzar l’escenari posterior a les eleccions de diumenge que ve. Els dos líders de la societat civil independentista van coincidir que, a partir del dia 28 i en el cas que les dues forces independentistes sumin majoria, les mobilitzacions ciutadanes hauran d’entrar en una nova etapa.

Així, Torra va dir que hauran d’anar encarades a donar suport a les decisions que els representants vagin implementant. Jordi Sánchez també va apuntar en aquesta direcció, advertint que caldrà fer rodar la imaginació perquè la ciutadania tingui mecanismes per donar suport a les institucions. Segons el president de l’ANC, les institucions no podran portar soles el país perquè l’estat anul·larà qualsevol dels seus moviments. Referint-se a aquests “gestos clars” que haurà de fer la ciutadania, Sánchez va parlar de la possibilitat que els catalans paguin els impostos a una agència tributària pròpia. Torra també va es va referir a aquest “xoc de trens entre les dues hisendes”, assegurant que succeiria un cop aprovada la llei de transitorietat jurídica. Per tant, va dir, ja imperaria la legalitat catalana, incloent els mecanismes de coerció necessaris perquè els empresaris no se la saltessin.

El president d’Òmnium també va assegurar que el 27S no és una “paret” sinó una “ratlla, un punt més en un llarg camí”. Així, va repassar algunes de les situacions que es mantindran després de les eleccions, com ara la decadència del catalanisme polític entès com una eina per modernitzar Espanya: “Se’m fa difícil pensar que fora de l’independentisme hi hagi catalanisme”. Torra també es va mostrar convençut que l’independentisme no farà marxa enrere sinó que continuarà “pedalant” endavant, que seguirà ocupant la centralitat política i que els arguments seguiran imposant-se als discursos identitaris i sentimentals.

Preguntat per una possible inhabilitació d’Artur Mas per l’organització del 9N o per posteriors decisions que prengui en cas d’esdevenir president, Jordi Sánchez va revelar que, segons les informacions que té, aquesta opció no està a l’agenda de l’estat espanyol, com a mínim a un any vista. Irene Rigau, segons Sánchez, podria tenir més números de ser inhabilitada. Tot i així, l’activista no va descartar cap mesura del govern de Rajoy. De fet, preveu que el PP respondrà a una victòria independentista amb “reaccions viscerals” en clau interna espanyola de cara a assolir una majoria a les eleccions estatals.

Si bé ambdós convidats van reconèixer la dificultat de predir el desenvolupament dels esdeveniments, segons el president de l’ANC el proces de transició nacional haurà de comptar amb un referèndum: “El nostre objectiu és la independència però el nostre aliat és el dret a decidir. És un error pensar que el vam superar amb el 9N. És diferent dir-li a Merkel que vols trencar amb Espanya que dir-li que vols decidir”.

No s'hi poden fer comentaris