Puigpelat: “Prim va actuar de portaveu dels interessos de Catalunya”

DSCN3563La Fundació Catalunya Oberta ha presentat el nou llibre de Francesc Puigpelat, Els últims dies del general Prim, una novel·la històrica i negra que reconstrueix la biografia del general català i reivindica la importància de la seva figura a Catalunya, a Espanya i al món.

Vicent Sanchis, encarregat de presentar el llibre i l’autor, va destacar l’”enorme facilitat” de Puigpelat per “detallar personatges, explicar situacions, fer diàlegs versemblants i efectius i per estructurar una trama interessant que al final porti el lector a fer una reflexió sobre la condició humana”. En aquest sentit, va assegurar als assistents que s’ho passarien bé llegint el llibre. Sanchis també va elogiar el retrat que fa l’autor de Balaguer d’un dels “moments més convulsos de la història d’Espanya” que, en molts aspectes, “serveix per explicar què està passant avui en dia a Catalunya”.

Precisament, Puigpelat va començar la seva intervenció establint una relació entre la segona meitat del segle XIX i l’actualitat. “Quan hi ha una determinada manera de concebre les coses els esquemes es repeteixen”, va assegurar. Per exemple, quan el 1997 es va dibuixar l’estructura de l’AVE, es va partir del mateix “esperit radial” que va inspirar la llei de ferrocarrils de mitjans del segle XIX. En aquella època, va explicar Puigpelat, també hi havia una crisi financera i fins i tot una crisi monàrquica, amb una Isabel II desprestigiada pels seus escàndols personals i per la corrupció del seu regnat. En aquest sentit, Puigpelat va destacar que Prim va tenir com a prioritat “desempallegar-se de la dinastia borbònica”.

L’escriptor va repassar la vida personal i política del general català, retratada a Els últims dies del general Prim. Així, va explicar que venia d’una família modesta i que per tant “es va fer a ell mateix, que és una cosa típicament catalana”. Tot i ser un general de l’exèrcit, Puigpelat va apuntar que no responia a la imatge que tenim avui dels militars perquè encara no existia l’acadèmia de Saragossa, “que és on van ensenyaven el feixisme als militars”. És a dir, Prim era militar però era liberal, un fet que en aquella època “era molt corrent”. El novel·lista també va voler reivindicar Prim com un defensor dels interessos catalans. Tot i que el catalanisme polític no existia en aquella època “sí que existia una visió del món catalana”. El general, doncs, “va actuar de portaveu d’aquests interessos i d’aquesta visió catalana sobretot en qüestions econòmiques molt importants per a la indústria catalana.”

Puigpelat també va destacar la influència internacional del personatge. Per exemple, el fet que oferís la corona espanyola a un Hohenzollern alemany va desencadenar la guerra franco-prussiana de 1870, que va acabar amb la derrota de Napoleó III. També va parlar de l’entrevista que va mantenir amb Abraham Lincoln, i malgrat que no se sàpiga res sobre el contingut d’aquella conversa, Puigpelat es pren la llicència literària de reproduir-la a la seva novel·la. No és la única llicència que es pren. També imagina les intimitats d’una història d’amor i, com no, ens ofereix un “final inesperat” per donar resposta a l’encara enigmàtic i polèmic assassinat de Prim.

Encara no hi ha comentaris

Deixa un comentari