La reacció d’Artur Mas

El DebatL’article de Màrius Carol és volgudament inconcret i feble: no pot ser d’una altra manera, si del que es tractava era de donar ales a la tercera via que preconitza La Vanguardia, però que ningú no vol a Madrid. És per això que escorcolla entre alguna expressió ambigua i, al final, acaba amb una frase que ho diu tot: “Però el nou Rei sap que les paraules no s’esgoten el primer dia de regnat”. És a dir, que Felip VI no va dir res en favor de Catalunya, però que ja ho farà més endavant. És que en 26 minuts de discurs no tenia temps de sobre per definir-se? Quan es mullarà, doncs?  Ningú no ho sap. Però el cas és fer bullir l’olla i fer veure que a Madrid hi ha algú que escolta i que fa propostes

No ha d’estranyar ningú que els únics representants hereus del règim de la transició que no van aplaudir fossin els de bascos i catalans. Artur Mas, impassible, davant la ira de la caverna madrilenya, no va fer cap gest cap al nou rei. És del que es tractava. Al cap i a la fi, el nou rei d’Espanya havia dit explícitament que dins l’ordenament jurídic només hi caben “les diverses formes de sentir-se espanyol”. Vaja: ser espanyol és obligatori fins i tot en l’àmbit dels sentiments. Quina mena de diàleg es pot plantejar amb un personatge com aquest?

Artur Mas va estar molt bé el dia de la coronació, però CiU i el govern català continuen donant massa mostres de feblesa i de no tenir una estratègia clara. Per una banda, es diu que la corona espanyola no és un tema dels catalans. Però, per una altra, Artur Mas segueix fent crides a Felip VI perquè faci de mitjancer en el problema català. En què quedem? Aquesta manca de missatges clars desconcerta l’electorat i, el que és més inquietant, és una mostra d’inseguretat i de feblesa. Té Mas un full de ruta clar per arribar al 9N i més enllà? Si el té, ¿per què no deixa de demanar la impossible intervenció del rei?

El que el catalanisme, sigui de CiU o d’Esquerra, ha de tenir clar, és que la seva única arma és la consulta del 9N. La convocatòria, que es produirà a penes un mes i mig després que Escòcia voti pacíficament i lliurement, és la gran oportunitat de posar el problema català a l’únic tauler on hi ha possibilitats d’èxit: el de la política europea i mundial. És per això que Mariano Rajoy ja ha dit que està disposat a parlar si Mas desconvoca la consulta. És clar, si és així, Rajoy tornaria a tenir tots els trumfos a la mà per negociar com ha negociat sempre Madrid: amb tot el poder real davant d’una Catalunya vençuda per endavant. És per això que el camí del 9N s’ha de mantenir i que Mas no ha de donar cap mostra de debilitat. Felip VI? És exactament el mateix que Rajoy, Rubalcaba, Aznar o Bono.

FRANCESC PUIGPELAT

Una Resposta a La reacció d’Artur Mas

  1. Batalla 25 juny 2014 at 14:07 #

    Ho sento, però jo no sé veure cap feblesa en el full de ruta del president. Em sembla que ha estat prou clar: vol que els catalans votem. I quan demana intervenció a la corona és per aconseguir que la cosa pugui fer-se dins la legalitat o el context espanyol, vista la negativa sistemàtica del govern.
    Si alguna cosa ha fet en Mas és ser molt clar. D’una claredat a la qual no estem acostumats, en el terreny polític.

Deixa un comentari