Joaquim Forn: “Ens ha faltat entrar en la confrontació ideològica”

IMG-20151021-WA0000Joaquim Forn va passar dilluns per la tribuna de la Fundació Catalunya Oberta per valorar la situació actual a l’Ajuntament de Barcelona, cinc mesos després que Ada Colau fos investida alcaldessa en substitució de Xavier Trias. El portaveu del grup municipal de CDC va començar el seu discurs traient pit de la gestió que va fer el seu govern. Va destacar la reactivació econòmica de la ciutat, la baixada de l’atur, l’augment dels recursos destinats a serveis socials, l’atracció d’inversió estrangera i la projecció internacional de la ciutat. Forn va assegurar que el seu grup va assolir molts dels objectius que s’havia marcat, com ara la no creació de dèficit -“malgrat el deute de 800 milions que va deixar d’herència Jordi Hereu”- i la inversió en diferents obres urbanístiques, com les reformes a la Diagonal, el Paral·lel o a Plaça de les Glòries.

A l’hora de valorar el govern actual, Forn va ser clar i contundent: “Tenen poc coneixement de la ciutat i de la gestió municipal. A més, governen amb gestos ideològics, confonent la ideologia amb les institucions”. Va posar d’exemple la “performance” de Colau manifestant-se amb els vaguistes que ocupaven una seu de Movistar, assegurant que aquests actes tenen conseqüències. “A John Hoffman -conseller delegat de la GSMA, que organitza el Mobile World Congress- això el preocupa”. També es va referir al “descontrol” dels top manta, retraient al govern de Colau que impedeixi l’actuació de la Guàrdia Urbana. Forn considera aquest cas com un paradigma de la manera que té el govern “d’aplicar l’autoritat”. Aquesta “permissivitat”, va dir, també es fa evident amb l’ocupació d’equipaments de l’Ajuntament com els Transformadors, a l’Eixample. Amb tot, Forn va reconèixer que, davant d’una ideologia “tan marcada”, el seu grup ha abandonat massa sovint la confrontació ideològica, i que aquesta pot ser una de les causes per les quals van perdre les eleccions del maig.

A banda de “les manies ideològiques que fan perdre oportunitats, llocs de treball i equipament”, qui va ser primer tinent d’alcalde durant la passada legislatura va oposar-se frontalment al model de Barcelona en Comú: “Nosaltres apostem pel creixement perquè creiem que porta riquesa i benestar. Ells en canvi tenen una ideologia basada en el decreixement”. En aquest sentit, va enumerar una sèrie d projectes en marxa que han quedat congelats, com la nova ordenança de terrasses, el Pla especial de La Rambla o el desplegament de tres línies d’autobús -“volen que els veïns decideixin on seran les parades, cosa que és impossible perquè tothom la voldrà davant de casa seva”. També es va referir a la suspensió de llicències turístiques, “que costarà indemnitzacions milionàries” a l’Ajuntament.

Segons el dirigent de CDC, Barcelona en Comú comença a ser conscient de la dificultat que comporta governar amb només 11 dels 41 escons, però tenint en compte la fragmentació del ple, Forn creu que el més probable és que el partit es mantingui al govern tota la legislatura. Els reptes del grup de Convergència, doncs, seran “defensar una alternativa i estar atents a la política de pactes per reactivar projectes i construir des de la capital un nou estat de futur”.

No s'hi poden fer comentaris