Duran no té futur

LareplicaLa veritat és que l’editorial d’El País, llegit des de Catalunya, sona a pel·lícula de fantasia o a novel·leta de ciència ficció. Segurament la seva part més divertida és al final, quan especula que Duran i Lleida pugui presentar-se sol a unes eleccions al capdavant d’una formació política a la qual “donarà suport bona part de les classes mitjanes pactistes i l’empresariat”. A mi, em costa bastant veure on són les “classes mitjanes pactistes”, a tenor del que es percep cada dia i el que diuen les enquestes.

Es fa molt difícil pensar que Duran pugui presentar-se sol a unes eleccions, sobre tot perquè no ho ha fet mai, i per alguna cosa deu ser. El que no es pot negar al líder d’Unió és l’astúcia, i ha estat prou hàbil per viure durant 30 anys a l’ombra de Convergència i amb una generosa quota del 25% dels càrrecs, sense haver testat mai la seva força a les urnes. En té? No sé com seria la cosa fa deu o vint anys, però ara és nul·la. Duran ha fet bandera de la tercera via, però és sol en aquesta batalla, amb el també descavalcat Pere Navarro. Algú ha vist mai una manifestació d’un milió de persones demanant una tercera via? O un federalisme asimètric? O un dret a decidir sense independència?

El problema de Duran i Lleida és que és el darrer dinosaure de la transició, i que el terreny de joc on s’havia acostumat a jugar, el dels pactes entre bastidors i el peix al cove, ha deixat d’existir. És el darrer pujolista clàssic, en una època en la que ni tan sols Jordi Pujol no és pujolista, ja que s’ha convertit a l’independentisme i no espera res de Madrid.

Ara bé: el paper de Duran se’l creu poca gent, a Catalunya, però a Madrid encara és pitjor, perquè allà no se’l creu ningú. La tercera via no té partidaris entre la dreta i només recull algun suport merament retòric al PSOE, que aviat no serà ni això, ara que Rubalcaba plega. Paradoxalment, a Madrid veuen Duran com un nacionalista perillós, un submarí de Mas al qual no cal donar ni aigua. La darrera cabòria duranista ha estat implicar el rei Felip VI en el procés i aconseguir que forci una oferta de l’Estat per a una tercera via. Angelet! No s’ha assabentat Duran que els Borbons sempre esmorzen amb l’Abc i El Mundo sobre la taula?

FRANCESC PUIGPELAT

Encara no hi ha comentaris

Deixa un comentari