Contra Margallo

El DebatReplicar a l’informe del ministre García-Margallo en relació als suposats efectes nocius de la independència de Catalunya per a la seva economia és molt senzill, fins i tot per a una persona, com jo, que té uns coneixements justets en la matèria. I és que la comptabilitat creativa que apliquen els tècnics (?) de Margallo és tan barroera com la que va permetre a Rodrigo Rato explicar que Bankia tenia beneficis o a Zapatero vantar-se que el sistema financer espanyol era el més sòlid del món.

Em centraré només en dos grans temes, que també són els més importants quantitativament: el dèficit fiscal i el comerç amb Espanya.

La primera cosa que crida l’atenció a l’informe de Margallo és que el dèficit fiscal català, que segons la Generalitat arriba als 16.000 milions d’euros i el 8% del PIB, no apareix enlloc. La dada no és menor: si al suposat 20% de baixada del PIB català que preveu Margallo se li resta el 8% queda el 12%, que ja és bastant menys.

Quina és la causa de l’estrany oblit dels economistes del Ministeri d’Afers Exteriors? Mentida? Demagògia? Propaganda barata? Jo seré indulgent amb ells i consideraré que actuen de bona fe. El que passa és que, amb tota probabilitat, s’han llegit el magnífic informe del president Monago sobre la balança fiscal d’Extremadura i han decidit que, en realitat, el dèficit fiscal català és una llegenda urbana, i que de debò aguanta Espanya és l’esforç d’Extremadura, amb un terç de la població activa al sector públic i un altre terç a l’atur.

El segon tema que sobta és el tema del descens de les exportacions a Espanya a causa d’un hipotètic boicot comercial, que ocasionaria una baixada del PIB català entre el 10% i el 15%. Aquest apartat presenta un munt de dubtes. Margallo creu que les exportacions a espanya baixaran un 50%, però no explica d’on treu la dada. Com ho sap? Quin pardalet l’hi ha piulat? Per què el 50% i no el 80% o el 10%? En què es basa?

I és que les decisions de compra són individuals: no les pren el Govern ni els ministres de torn. Com pot saber Margallo qui i quan deixarà de comprar productes catalans? Hi ha una possible resposta: que pugui fer un pronòstic basat en que el Govern espanyol farà una campanya publicitària massiva, amb presumibles bons resultats, per afavorir el boicot. És això el que pensa fer ministre? Serà així? Posats a ser transparents, per què no ens ho explica?

FRANCESC PUIGPELAT

Per tal de poder contribuir al Debat és imprescindible: 1) No fer servir un to ofensiu, ja sigui amb l’autor, ja sigui amb els altres comentaristes. 2) Cal identificar-se correctament amb el nom, cognom i correu electrònic. No complir amb aquests requisits pot ser motiu suficient per no admetre la participació. Agraïm a la bestreta la vostra comprensió.

Encara no hi ha comentaris

Deixa un comentari